Szukaj na tym blogu

czwartek, 26 stycznia 2017

Cebularze

Składniki: na 5 placków
Farsz:
2 cebule
Otręby
Mak
Pieprz
Oliwa

Ciasto :
Szklanka mąki, można pomieszać żytnią lub pełnoziarnistą z pszenną
¼ kostki drożdży
5 g soli himalajskiej
Szklanka letniego mleka

Przygotowanie:
 Drożdże rozpuszczamy w ciepłym leku. Dosypujemy mąkę i dokładnie mieszamy łyżką do uzyskania jednolitej masy. Nakrywamy ścierką i odstawiamy do wyrośnięcia (około 2 godziny).
Cebule kroimy dowolnie, doprawiamy pieprzem i solą i podduszamy na oliwie.
Rozgrzewamy piekarnik do 150-180°C
Na talerz wysypujemy otręby i formujemy na nich placki (w ten sposób otręby przykleją się do dna placka). Na placki kładziemy farsz i posypujemy makiem. Tak przygotowane cebularze układamy na blachę pokryta papierem do pieczenia i odstawiamy do wyrośnięcia (40 min do godziny).
Pieczemy  do zarumienienia używając funkcji góra-dół.

Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz