Tarta z łososiem, porem, cebulą, kiełkami rzodkiewki
SKŁADNIKI:
Ciasto :
- 250 g mąki, najlepiej pomieszać owsianą i żytnią lub pełnoziarnistą
- 125 g masła
- 1 żółtko
- 50 ml letniej wody
- Łosoś wędzony 200 g
- Kiełki rzodkiewki
Farsz :
- 4 jajka
- 1 duży por
- 1 cebula lub pół jeśli jest duża
- Mascarpone
- Śmietana 12%
Pora i cebule podduszamy w garnku najlepiej na oleju kokosowym, w tym samym czasie miksujemy w misce pozostałe składniki farszu. Po zmiksowaniu mieszamy wszystko razem.
Przygotowanie :
1. Zagniatamy ciasto, owijamy je folią aluminiową i na 30 min wkładamy do lodówki.
2. Rozgrzewamy piekarnik do 190-200°C.
3. Formę do tarty smarujemy masłem i układamy w niej ciasto rozwałkowane na grubość około ½cm . Nakłuwamy ciasto widelcem. Na ciasto kładziemy papier do pieczenia i obciążamy ryżem lub grochem. Pieczemy 15-20 min po czym zdejmujemy ryż/ groch i dopiekamy. Ciasto musi być upieczone przed położeniem farszu.
4. Na upieczone ciasto kładziemy łososia potem kiełki rzodkiewki i zalewamy farszem.
5. Można posypać serem mozzarella
6. Pieczemy wszystko razem około 10 minut w temperaturze 190-200°C.
SMACZNEGO!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz